Uppåt på Stockholmsbörsen medan prisökningarna stiger på nytt
Äntligen har decemberrallyt fått fart på Stockholmbörsen som annars haft en tråkig höst. Uppgången för veckan blev hela 3,4 procent och ökningen närmar sig sex procent sedan botten den 20 november. Som jämförelse är S&P 500-indexet i USA upp med 3,7 procent sedan botten den 15 november. I dagsläget kan vi räkna en uppgång på tio procent för kalenderåret och Stockholmsbörsen är åter i närheten av rekordnivån från slutet av 2021.
Ett hinder på vägen mot nya rekord kan möjligtvis vara den inhemska inflationen som verkar vara på uppgång. Den preliminära beräkningen av KPI låg visserligen på 1,6 procent för tredje månaden i följd, men KPIF steg oroväckande från 1,5 procent i oktober till 1,9 procent i november. Även måttet på kärninflationen KPIF-XE steg preliminärt till 2,4 procent jämfört med 2,1 procent föregående månad.
Förutsatt att dessa siffror bekräftas av den ordinarie mätningen kan det orsaka visst huvudbry för Riksbanksdirektionen när de sammanträder den 18 december inför publiceringen av årets sista räntebeslut den 19 december. Guidning får de även av ECB som publicerar sitt räntebeslut för eurozonen på torsdag, där förväntningarna ligger på en sänkning med 25 punkter av den viktigaste styrräntan.
Från USA kom i veckan den senaste jobbrapporten. Antal nyskapade jobb studsade upp från den låga noteringen på 36 000 nya jobb i oktober till 227 000 nya jobb i november. Siffran överträffade förväntningarna som låg på 200 000 nya jobb. Noterbart är att de flesta nyskapade arbeten låg i vårdsektorn och offentlig sektor, medan detaljhandeln visade på en nettominskning av 32 000 jobb.
Den amerikanska arbetslösheten låg i november enligt samma rapport på 4,2 procent, vilket var en uppgång med en tiondels procentenhet jämfört med föregående månad och en ökning med fyra tiondels procentenheter jämfört med samma månad föregående år. Långtidsarbetslösheten — motsvarande en period längre än ett halvår — låg på 1,7 miljoner, vilket var en ökning med 500 000 jämfört med ett år sedan.
Gällande den amerikanska ekonomin kan valutaparet USD/EUR nämnas som återigen handlas på nivåer strax under paritet. I dagsläget motsvarar en US-dollar 0,95 euro, vilket betyder att US-dollarn har stärkts mot euron med nästan sju procent sedan slutet av september. Det innebär också att US-dollarn handlas på rekordnivåer mot den svenska kronan, 10,93 i dagsläget, där kursen var uppe strax under 11 SEK i början av veckan.