Stockholmsbörsen avslutade augusti på topp och tillväxtdata från Sverige samt USA
Vi avrundar en augustimånad som inleddes med stora nedgångar, men efter en stadig uppgång ändå kan summeras till stigande kurser på Stockholmsbörsen med drygt fem procent och liknande uppgångar på de europeiska och amerikanska börserna. September är känt som den svagaste börsmånaden historiskt sett och vi inleder månaden med en Stockholmsbörs som står nära sin historiska högstanivå.
På den amerikanska börsen steg investmentbolaget Berkshire Hathaway för första gången över ett börsvärde på 1 000 miljarder US-dollar. Det placerar bolaget på en åttondeplats över världens högst värderade bolag, före den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC och efter Facebooks ägare Meta. Bolaget var i nyheterna i veckan när ytterligare en stor försäljning redovisades, denna gång i den amerikanska storbanken Bank of America, vars innehav minskats med femton procent sedan i juli. Banken är fortfarande investmentsbolagets tredje största innehav, enligt deras senaste redovisning.
Som vanligt sent ut i rapportkalendern, kom den amerikanska halvledartillverkaren Nvidia med sin halvårsrapport i onsdags. Bolaget redovisade ett intäktsrekord på 30 miljarder US-dollar för det andra kvartalet, vilket var 15 procent högre än det första kvartalet och en ökning med 122 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Efterfrågan på bolagets datatjänster är alltjämt hög i takt med att datacenter världen över moderniserar sin hårdvara för att förbättra beräkningshastigheter och möjliggöra AI-tjänster, enligt bolagets VD Jensen Huang.
På makroområdet kom det inflationsdata för eurozonen för augusti. Denna landade på 2,2 procent, vilket var en nedgång från 2,6 procent för juli och i linje med förväntningarna. Den slutgiltiga siffran kommer först i mitten av september, men dessförinnan kommer centralbanken ECB fatta sitt räntebesked den 12 september. ECB beslöt senast i juli att behålla sin viktigaste styrränta på 4,25 procent, med ambitionen att sänka i september. Det återstå att se ifall det blir en enkel eller dubbel sänkning vid kommande möte.
Det har kommit tillväxtsiffror för Sverige och USA. I Sverige redovisade SCB en fallande BNP med 0,3 procent för det andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Siffrorna förbättrades något av en positiv handelsbalans — där exporten ökade och importen sjönk. Det är femte kvartalet med fallande BNP sedan lånkonjunkturen inleddes 2022. Noterbart är att tillväxtsiffran aldrig varit negativ två kvartal i rad under denna period, så tekniskt sett befinner
sig inte Sverige i en recession.
I USA är situationen en annan, med en ekonomi som växte med tre procent under det andra kvartalet, vilket var en ökning från 1,4 procent för det första kvartalet. Precis som i Sverige var tillväxten svag i USA under inledningen av 2022, men efter en kort recession med fallande BNP det första halvåret har tillväxten i huvudsak legat kring två eller tre procent på årsbasis. Den amerikanska tillväxten får stöd av en ökning av privat konsumtion samt en ökning av
inventarier och investeringar hos den privata sektorn.