Starka bankrapporter på en fallande börs och en försvagad krona

Vi kan summera en händelserik börsvecka, där rapportperioden intensifierats och Stockholmsbörsen avslutat veckan på minus två procent. Efter att samtliga fyra storbanker på Stockholmsbörsen kommit med sina halvårsrapporter, så har Handelsbanken stigit med 3,6 procent för veckan, medan Nordea fallit med tre procent. SEB har stigit med en procent, medan Swedbanks aktie är oförändrad för veckan.
Handelsbankens aktie är tillbaka på årets inledande nivå efter att ha startat året starkt, men rasat i värde fram till slutet av april, när återhämtningen inleddes. Banken redovisar en återhämtning i räntemarginalerna samt ökade provisioner för verksamheten. Kostnadsminskningar har genomförts med uppsägning av personal och lägre konsultkostnader. Kreditförlusterna uppgick till 133 miljoner SEK, vilket var en ökning med 40 procent från förra kvartalet.
Nordeas aktie är efter veckans fall negativ för kalenderåret. Banken redovisade ett räntenetto på 1,9 miljarder euro för det andra kvartalet, vilket var en minskning med tre procent från föregående kvartal, men en ökning med fyra procent jämfört med samma period förra året. Bolånemarknaden har utvecklats svagt med oförändrade volymer. Kreditförlusterna uppgick till 68 miljoner euro, vilket var mer än en fördubbling jämfört med förra kvartalet.
Bland de svenska storbolagen så hade flera industribolag en dålig vecka. Sämst gick det för Boliden som föll med 13,3 procent, medan Stockholmsbörsens största bolag Atlas Copco föll med åtta procent. SKF och ABB föll med åtta procent respektive fem procent. Veckans största vinnare var Telia som steg med 7,8 procent och teknikbolaget Sinch som steg med 7,5 procent. Elektrolux och Volvo steg under veckan med tre procent respektive två procent.
Även i USA så var det fallande kurser, där S&P 500 tappade knappt 2,5 procent. Ännu sämre gick det för Nasdaq 100 som tappade hela 4,3 procent. Noterbart är att Nvidia föll kraftigt för veckan med knappt tio procent. Dåligt gick det även för det europeiska indexet STOXX 600 med en nedgång på 2,5 procent för veckan.
På makroområdet kom det väntade beskedet att ECB behåller styrräntan oförändrad på 4,25 procentenheter, vilket är en halv procentenhet högre än den svenska styrräntan. Riksbankens nästa räntebesked kommer om en månad och en försvagad kronkurs ligger i vågskålen för ytterligare räntesänkningar, eftersom ECB inte fattar sitt nästa räntebesked förrän om knappt två månader. Kronan har tappat cirka 2,5 procent mot euron sedan ECB:s föregående räntebeslut, då en försiktig väg framåt utlovades gällande kommande räntesänkningar.