September inleddes med fallande kurser med oro över tillväxten i den amerikanska ekonomin
Vi avslutar en vecka som infriade förväntningarna om september som en svag börsmånad. Här kan även det amerikanska valet spela in, då den amerikanska börsen historiskt sett utvecklats svagt månaderna mellan Labor Day — som inföll i måndags och normalt kännetecknar inledningen av presidentvalkampanjernas slutfas — och presidentvalet som inträffar den femte november i år.
Det breda amerikanska börsindexet S&P 500 föll med 4,2 procent under veckan, lett av ett ras i Nvidia på nära 19 procent — veckan efter bolagets halvårsrapport. I Sverige gick storbolagsindexet OMX30 ännu sämre, med en nedgång på 4,4 procent. Här kan indexets nykomling SAAB märkas ut som efter en nedgång på 8,6 procent för veckan tappat nästan 20 procent av sitt börsvärde sedan toppen i början av juni i år.
I USA har det kommit flera data som tillsammans tecknar bilden av tillväxten i den amerikanska ekonomin, som till synes klarat sig väl genom räntehöjningsperioden, men där farhågorna för en lågkonjunktur stärks vid varje svag indikator. En viktig datapunkt är antalet skapade jobb som kom in på 142 000 för augusti månad, vilket var en uppgång från juli månads 89 000 jobb, men lägre än det förväntade 160 000.
En annan indikator för konjunkturen är företagen ISM och S&P Globals rapporter om konjunkturläget i tjänste- och tillverkningssektor. Tjänstesektorn går som bekant bra i USA och utgör över 75 procent av den amerikanska ekonomin. ISM:s mätning visade på tillväxt
inom sektorn med ett resultat på 51,5 procent. Detta är i linje med S&P Globals mätning i veckan på 55,5 procent, vilket var den högsta nivån på två och ett halvt år.
Trots att den utgör en mindre del av den samlade ekonomin får ofta motsvarande mätningar för tillverkningsindustrin en större roll, då tillverkningssektorn anses vara en ledande indikator för ekonomin som helhet, eftersom industrin snabbt reagerar på förändringar i efterfrågan som inte plockas upp av andra mätningar.
Bägge mätningarna för augusti visade på fallande siffror med 47,2 i ISM:s undersökning och 47,9 i S&P Globals samlade mätning. Det var femte månaden i rad som ISM:s värde låg i kontraktion och den 21:a gången på 22 månader, så trenden i den amerikanska tillverkningsindustrin är negativ, även om det är värt att nämna att baslinjen för tillväxt i sektorn historisk ligger på 42,5.