Rekordnivå på USA-börserna samtidigt som inflationsbekämpningen fortgår

Vi lägger en vecka bakom oss som började med en ny högstanivå för Dow Jones-indexet i New York, men där kurserna sedan föll tillbaka nästan två och en halv procent och stängde veckan ner en dryg procent. USA-börserna blickar fram emot onsdagens rapport från Nvidia, som har potential att driva på börsrallyt ytterligare. Efter USA-valet riktas fokus återigen på centralbankernas kamp mot inflationen.
Den största oron råder kring inflationen i USA som har bitit sig fast envist under året. Onsdagens inflationsmätning från USA visade ett trendbrott från de senaste sex månadernas fallande siffror med en uppgång på två tiondels procentenheter till 2,6 procent, vilket även var i linje med förväntningarna. Det var framför allt bostadskostnader och mat som bidrog till ökningen. Den årliga förändringen i priser exklusive mat och energi låg kvar på höga 3,3 procent för oktober, vilket var den sjätte månaden i rad med en mätning i intervallet 3,4 procent till 3,2 procent.
Jerome Powells tal i torsdags rönte stor uppmärksamhet. Trots en ihållande inflation långt över målet har centralbanken Fed redan hunnit sänka räntan i två omgångar — från 5,5 procent till dagens 4,75 procent.
I talet betonade Powell att Fed tror inflationen är på väg ner till målet på två procent. Han framhöll även att den amerikanska ekonomin är den överlägset starkaste i världen, med en tillväxt för året på 2,5 procent. Det är den expanderade arbetskraften ihop med ökad produktivitet som ligger bakom den starka utvecklingen, enligt Powell.
Gällande inflationen nämnde Powell några saker som oroade marknaden. Dels att Fed förväntar sig att inflationen fortsätter att fluktuera på nuvarande nivåer, dels att arbetsmarknaden nu är i balans och inte bidrar till inflationen, vilket skulle kunna ge inflationsbekämpningen ökad betydelse i deras dubbla mandat. Powell avslutade resonemanget om inflationen med att säga att Fed förväntar sig en delvis ojämn väg till inflationsmålet. Sammantaget menades att de ekonomiska signalerna inte visar på en brådska att sänka räntorna.
På hemmaplan har Riksbanken publicerat sitt penningpolitiska protokoll från sammanträdet inför det senaste räntebeslutet, då en dubbelsänkning genomfördes från 3,25 procent till 2,75 procent. I protokollet står att beslutet stod mellan att sänka styrräntan med 25 eller 50 punkter. Prisökningarna var något högre än förväntat sedan föregående möte, delvis beroende på högre livsmedelspriser. Det varnades även att den svaga kronan kan påverka prisökningarna.
Protokollet framhöll att Sverige befinner sig i en svag lågkonjunktur och att det inte finns några indikatorer på en förbättring av konjunkturen. Arbetslösheten är hög och industrins konjunktur ser ut att försvagas. Dock förväntar sig Riksbanken att konjunkturen förbättras under 2025 med en potentiell förbättring på arbetsmarknaden. Riksbanken förväntar sig fortfarande en sänkning i december följt av sänkningar under 2025, oförändrat från föregående möte.