Oförändrade styrräntor i Sverige och USA medan Tyskland ändrar budgetregler

Vecka 12 2025
Veckans största ekonomiska nyhet var det förväntade beslutet av den avgående riksdagen i Tyskland att med två tredjedels majoritet klubba igenom det historiska beslutet att lätta på budgetreglerna för att öppna upp för satsningar på försvar och infrastruktur. Beslutet gick senare igenom det sista hindret i riksdagens andra kammare. Den nya riksdagen samlas den 25 mars.
Vi lägger en centralbanksvecka till handlingarna. Störst intresse riktades mot USA, där räntan som väntan hålls kvar på 4,5 procent för andra mötet i rad. I pressmeddelandet hänvisades till att den ekonomiska aktiviteten expanderar, medan arbetslösheten stabiliserats på en låg nivå de senaste månaderna. Det noterades att inflationen (2,6 procent mätt i kärn-PCE senaste månaden) ligger något högt. Vidare menades att osäkerheten över de ekonomiska utsikterna har ökat och att riskerna observeras både på upp- och nedsidan gällande arbetslöshetsmålet och inflationsmålet.
Beskedet emottogs lugnt av marknaden. Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan sjönk med sju punkter inför beskedet och ligger på 4,25 procent, vilket är klart lägre än årets toppnotering på 4,8 procent den 13 januari. Det breda amerikanska börsindexet stängde upp 0,5 procent för veckan, vilket betyder en nedgång på 7,8 procent för året, men en återhämtning på 2,6 procent från lägstanivån i torsdags förra veckan.
Noterbart gällande den amerikanska ekonomin är att inflationsförväntningarna ligger på hög nivå, trots den fallande inflationen de senaste två och ett halvt åren. University of Michigans preliminära mätning för mars visade på 3,9 procent för inflationen fem år framåt i tiden och hela 4,9 procent ett år framåt i tiden.
På hemmaplan beslutade Riksbanken som väntat att lämna styrräntan oförändrad på 2,25 procent, vilket var den första gången efter fem raka sänkningar sedan juli förra året. I pressmeddelandet bedömdes utsikterna för inflationen och konjunkturen stå emot turbulensen i omvärlden. Riksbanken noterar att KPIF (2,9 procent på årsbasis i februari) ligger högre än väntat och förväntas ligga mellan två och tre procent under 2025 innan den stabiliseras kring målet på två procent. Ökningen sägs bero på bland annat högre matpriser, men kan lindras av en starkare krona. Bedömningen är att styrräntan kommer ligga kvar på 2,25 procent.
Ett svep kring övriga centralbankers räntebeslut visar att den japanska centralbanken behåller styrräntan på 0,5 procent efter januaris höjning med 25 punkter. I Schweiz sänkte centralbanken styrräntan med 25 punkter till 0,25 procent till följd av den låga inflationstakten på 0,3 procent. I UK ligger styrräntan kvar på 4,5 procent efter tre sänkningar sedan början av augusti.
I eurozonen — där ECB senast sänkte den viktigaste styrräntan till 2,5 procent — ökade konsumentprisindex på 2,3 procent på årsbasis under februari, vilket var en minskning från 2,5 procent månaden före. Måttet på kärninflationen ändrades för första gången på sex mätningar när den sjönk med en tiondelsprocentenhet till 2,6 procent — den lägsta nivån sedan januari 2022.