Nyval i Tyskland och insyn i Federal Reserves tankegångar

Vecka 8 2025
Veckan domineras av söndagens nyval till förbundsdagen i Tyskland. Enligt vallokalsundersökningarna blir CDU största parti med 29 procent av rösterna. Ytterligare fyra partier ser ut att klara spärren på fem procent; AfD med 19,5 procent, SPD med 16 procent, Die Grünen med 13,5 procent och Die Linke med 8,5 procent. Just nu ligger FPD och BSW under spärren på 4,9 procent och 4,7 procent.
Makroläget är fortsatt i fokus. Förra veckan kom egentligen ingen ny information från utfrågningen av Fedchefen Jerome Powell. Desto mer intressant att läsa protokollen från Fed:s senaste räntemöte i slutet av januari som publicerades under veckan.
I protokollet noteras att marknadens förväntningar på räntan ligger högre än Feds interna bedömningar, framför allt bortom nästa årsskifte. Samtidigt har de långa räntorna för statsobligationer stigit kraftigt sedan mötet i december, delvis på grund av den starka jobbrapporten samma månad. Totalt har räntan för längre löptider stigit med hundra punkter (en procentenhet) sedan september. Detta beror enligt Fed sannolikt på att styrräntan för att klara centralbankens mål bedöms vara högre än tidigare av marknadens aktörer.
Noterbart är att ett trendskifte skett ungefär samtidigt som den nya presidenten tillträdde i Vita huset, något som inte nämns i protokollet. Sedan den 14 januari har den tioåriga statsobligationsräntan i USA sjunkit med nästan 25 punkter. Detta mottas sannolikt väl av den nya finansministern som uttryckt både sin egen och presidentens fokus på att få ner de långa räntorna, något som skulle kunna hjälpa staten med den betungande skulden på sikt.
Gällande den övergripande ekonomiska situationen konstateras i protokollet att den reala tillväxten steg rejält i USA under 2024. Arbetsmarknaden stabiliserades efterhand och arbetslösheten var låg, medan konsumentprisindexet var något högt. PCE för helåret 2024 bedöms vara 2,6 procent och kärn-PCE 2,8 procent. Riskerna gällande inflationen ligger i huvudsak på uppsidan, bland annat till följd av effekterna av Vita husets handelspolitik, enligt protokollet.
På hemmafronten kom nya arbetslöshetssiffror från Statistikmyndigheten i måndags. Antalet arbetslösa ökade med hela 114 000 personer till 592 000 personer. Arbetslöshetstalet ökade med 1,9 procent och befinner sig nu på tvåsiffrig notering med 10,4 procent, den högsta nivån sedan juni 2021. Endast lite drygt två tredjedelar av Sveriges befolkning mellan 15 och 74 år har en sysselsättning enligt samma undersökning. På ett annat sätt kan det sägas att 4,7 miljoner av Sveriges 10,5 miljoner medborgare har en anställning, vilket är strax under 45 procent.
På börsfronten får hälsovårdsbolagen stor uppmärksamhet. Hälsovårdsförsäkringsbolaget, ett av de 20 största amerikanska börsbolagen, United Healths aktie föll sju procent under fredagen efter nyheter om en kommande översyn av bolagets del i sjukvårdssystemet. Samtidigt steg Novo Nordisks aktie med nästan sex procent på Köpenhamnsbörsen efter positiva nyheter från USA. Aktien fortsätter sin återhämtning med 13 procent sedan noteringen i mitten av februari.
Vi kan även konstatera att de kinesiska teknikföretagen fortsätter att gå bra. Mest utmärker sig Alibaba, en kinesisk motsvarighet till Amazon och ett av de kinesiska bolag som är noterade på de amerikanska börserna. Aktien har stigit kraftigt till följd av de kinesiska framstegen på AI-området och visar en uppgång för året på hela 69 procent och en uppgång de senaste tolv månaderna med 89 procent. En av de börser som gått bäst i år är det teknikinriktade Hang Seng-indexet på Hongkongbörsen med en uppgång på nästan 20 procent, följt av exempelvis sydkoreanska KOSPI med en uppgång på drygt 10 procent.