Ljumt mottagande av techrapporter när viktig vecka stundar

Mycket ställs på sin spets när rapportsäsongen går mot sitt slut samtidigt som viktiga makrodata presenterats som visar vägen för centralbankernas kommande räntebeslut. Dessutom stundar ett presidentval i USA som kan ha viss effekt på marknaderna. Det breda amerikanska börsindexet S&P 500 stängde veckan ner med 1,4 procent, medan det europeiska storbolagsindexet STOXX 600 gick ner med 1,5 procent. Det svenska breda indexet följde strömmen med en nedgång på 1,4 procent, likaså storbolagsindexet OMX 30 som också gick ner 1,4 procent.
Fyra av världens största aktiebolag har levererat sina kvartalsrapporter i USA. Av dessa var det Alphabet som hade en positiv utveckling på börsen för veckan med en uppgång på 3,4 procent. Företaget rapporterade en årlig intäktsökning med 15 procent till 88 miljarder US-dollar. De totala rörelseintäkterna ökade med 34 procent och rörelsemarginalen ökade med 4,5 procentenheter till 32 procent.
Meta rapporterade en ökning av intäkterna med 19 procent på årsbasis, där reklamintäkter på 40 miljarder US-dollar under kvartalet stod för i stort sett hela uppgången. Bolaget rapporterade även en ökning i användarskaran, men rapporterade ökade kostnader för satsningar på framtidsprojekt inom AI samt VR/AR-området.
Apples intäkter ökade med sex procent på årsbasis till 95 miljarder US-dollar för kvartalet. Både försäljningen av iPhone, med intäkter på 46 miljarder US-dollar, samt företagets tjänster — så som iCloud, App Store och Apple Music — med intäkter på 25 miljarder US-dollar, bidrog positivt. Utvecklingen var svagare för företagets datorer och paddor.
Microsoft, som firar 50 år som bolag i april 2025, levererade sin årsrapport för 2024. Företaget rapporterade 245 miljarder US-dollar i intäkter för året, vilket var en ökning med sexton procent jämfört med föregående år. Rörelseintäkterna uppgick till 109 miljarder US-dollar, vilket var en ökning med 19 procent.
Det var en intensiv makrovecka med tillväxtsiffror både på hemmaplan, i euroområdet och i USA. De preliminära BNP-siffrorna för Sverige under det tredje kvartalet visade på en minskning med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal. Detta var en markant minskning jämfört med föregående kvartal, då BNP ökade med 0,5 procent. Det var också klart lägre än den förväntad tillväxten på 0,7 procent.
Euroområdet levererade starkare siffror med en preliminär BNP-tillväxt på 0,4 procent jämfört med föregående kvartal. Något förvånande bidrog industriländer som Tyskland, Frankrike och Spanien med positiva siffror för kvartalet.
Den amerikanska ekonomin utvecklas fortsatt starkt med en årlig BNP-tillväxt på 2,8 procent för det tredje kvartalet. Det var dock något lägre än de förväntade tre procent och som levererades föregående kvartal. Det var framför allt konsumtionen som bidrog positivt med en ökning på sex procent på årsbasis.
Det har kommit inflationssiffror från eurozonen och USA. Inflationen i eurozonen ökade till två procent på årsbasis från 1,7 procent föregående kvartal. Det var en tiondels procentenhet högre än förväntat. Den amerikanska PCE låg på 2,1 procent på årsbasis för föregående kvartal, vilket var en minskning från 2,3 procent från föregående kvartal och i linje med förväntningarna.
De amerikanska jobbsiffrorna visade en klen ökning av 12 000 jobb under oktober, en minskning från 223 000 nya jobb under september och lägre än förväntningarna på 113 000 nya jobb. Pågående strejk inom Boeing och orkansäsongen lyfts fram som bidragande orsaker till den svaga siffran.