Fredsförhandlingar pågår medan börsoron tilltar

Vecka 9 2025
Veckans stora rubriker har kretsat kring förhandlingarna mellan USA och Ryssland för att få slut på kriget mellan Ryssland och Ukraina. Vissa framsteg har gjorts, medan diskussionerna i Ovala rummet mellan presidenterna för USA och Ukraina skedde inför öppen ridå.
På ekonomiområdet var Nvidias kvartalsrapport den stora händelsen. Företaget fungerar som en barometer för hela AI-utvecklingen som mycket av teknikbolagens börsvärderingar är upphängda på. Företagets resultat har därmed inte bara påverkan på den egna aktien, utan en stor del av de amerikanska aktieindexen.
Nvidia rapporterade en rekordstor intäkt på knappt 40 miljarder US-dollar för det senaste kvartalet. Detta var en ökning med tolv procent från föregående kvartal och hela 78 procent högre än samma kvartal föregående år. Företagets datacenter stod för 90 procent av intäkterna med en nära fördubbling på ett år. Kvartalets resultat gjorde att intäkterna för helåret landade på strax över 130 miljarder US-dollar, vilket var en ökning med 114 procent jämfört med föregående kvartal.
Rapporten fick trots framgångarna ett svalt mottagande av marknaden och aktien sjönk med sju procent för veckan. Det innebär att aktien har tappat 16,5 procent sedan den högsta noteringen 6 januari i år. Totalt för 2025 har aktiekursen handlats ner nästan tio procent.
I övrigt kan noteras att motgångarna för Tesla fortsätter. Det var försäljningen av nya bilar i Europa som nästan halverades i januari. Aktien tappade över 13 procent i värde under veckan och företaget har tappat nästan 40 procent av sitt börsvärde sedan toppnoteringen 17 december 2024.
På makroområdet var den senaste inflationsmätningen i USA huvudnumret. PCE-indexet, som mäter hushållens utgifter och därför speglar prisökningarna väl, steg i januaris mätning med 2,5 procent på årsbasis. Detta var en minskning med en tiondels procentenhet jämfört med decembers mätning och första gången på fyra månader som indexet sjönk. Noterbart är att måttet på kärninflationen, som exkluderar mat- och energipriser, på årsbasis sjönk från 2,9 procent i december till 2,6 procent i januari.
Vi har även fått inflationsmätningar från några av Europas största ekonomier. Före eurozonen som helhet låg prisökningar på 2,5 procent på årsbasis. Detta var den fjärde månaden i rad som indexet steg. Tittar vi på kärninflationen så låg den oförändrad på 2,7 procent för femte månaden i rad, vilket är en bra bit ifrån inflationsmålet på två procent.
På hemmaplan kan vi glädjas åt en relativt stark BNP-mätning. Enligt Statistikmyndighetens mätning för det sista kvartalet 2024 landade tillväxten för kvartalet på 0,8 procent jämfört med kvartalet innan. Det gjorde att tillväxten på årsbasis blev hela 2,4 procent för kvartalet, den högsta noteringen sedan tredje kvartalet 2022.
Sammanlagt för 2024 var dock ökningen av BNP enbart en procent jämfört med året före. Det är en av de svagaste noteringarna för det senaste årtiondet, men ändå bättre än 2023, då BNP minskade med en tiondels procentenhet.