Försvarsindustrin på högvarv och fortsatt hög amerikansk inflation

Ännu en händelserik vecka läggs till handlingarna. Veckan inleddes i följderna av att den sittande amerikanska presidenten avstod sin kandidatur för ett potentiellt omval. I stället tycks etablissemanget samlats kring den sittande vicepresidenten. Av allt att döma sitter presidenten kvar sin mandatperiod ut, men frågor lär fortsätta ställas kring hans hälsa.
De amerikanska börserna tog ett skutt uppåt vid öppningen dagen efter beskedet, men avslutade veckan svagt i väntan på räntebesked och kommande rapporter. Fyra av de största bolagen (Amazon, Apple, Meta och Microsoft) rapporterar veckan som kommer. De svenska börserna följde den amerikanska utvecklingen och stängde veckan ner en procent. Noterbart är att Investor stigit över 300 kronor och nått ny högstakurs. Aktien är upp 28 procent i år.
Den svenska försvarskoncernen SAAB var i rubrikerna när de kammade hem en stororder från ett icke angivet västeuropeiskt land. Aktien, som numera ingår i storbolagsindexet OMX30, är upp nästan 60 procent för året och har tredubblat sitt börsvärde sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina inleddes våren 2022. Bolaget stoltserar även med cirka 70 procent av den inhemska försvarsindustrin.
Företaget rapporterade senare i veckan en orderingång på knappt 40 miljarder SEK för årets andra kvartal, vilket var en ökning med 176 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Bolagets försäljning, som har en viss eftersläpning, uppgick till knappt 30 miljarder SEK för det första halvåret, med en nettointäkt på cirka 6,5 miljarder SEK för samma period och en ökning med 23 procent jämfört med första halvåret 2023. Trots flertalet positiva siffror var ändå kassaflödet negativt med nästan fem miljarder SEK, vilket bidrog till att aktien sjönk med cirka fem procent i samband med rapporten.
På makrofronten har det kommit viktiga data kring tillväxt och inflation för USA från den inhemska myndigheten BEA. Den preliminära siffran för tillväxten i landet för det andra kvartalet landade på 2,8 procent på årsbasis, vilket var en ökning från förra kvartalets 1,4 procent och en bra bit över den förväntade siffran på två procent. Noterbart är att bidraget från varukonsumtionen steg från -2,3 procent till 2,5 procent, medan tjänstekonsumtionen sjönk från 3,3 procent till 2,2 procent, jämfört med årets första kvartal. Precis som i Sverige är satsningarna på militärindustrin en tillväxtfaktor i landet, när offentlig konsumtion steg från 1,8 procent till 3,1 procent.
Gällande den senaste mätningen av konsumtionsutgifterna (PCE) från USA, så låg denna på relativt höga 2,5 procent på årsbasis. För det snävare måttet på kärninflationen, som amerikanska FED använder som inflationsmått, så steg det med 2,6 procent på årsbasis, vilket var oförändrat från föregående månad. På onsdag kommande vecka avslutar FED sitt sammanträde och då får vi veta om styrräntan lämnas oförändrad på 5,5 procentenheter eller inte.