Centralbanksvecka i fokus när rapportperioden går mot sitt slut

Vecka 19 2025
Veckan dominerades av en rad centralbanksbesked. Av störst intresse för oss i Sverige var torsdagens väntade, men inte helt självklara, besked från Riksbanken att behålla styrräntan oförändrad på 2,25 procent. Riksbankens beslut föranleddes av en preliminär inflationsmätning från Statistikmyndigheten på onsdagen.
Med utgång från veckans information är det inte osannolikt att räntan blir kvar på nuvarande nivå året ut, ifall inte kommande inflationsmätningar kommer in mycket lägre än vad Riksbanken förväntar sig.
Veckans inflationsmätning visade en prisökning i april med 0,3 procent på årsbasis, vilket var lägre än mars månads 0,5 procent. Prisökningen från mars till april låg på 0,1 procent. För Riksbankens målvariabel KPIF var mätningen 2,3 procent på årsbasis, oförändrat från föregående månad. Prisökningen i fast ränta från mars till april var 0,2 procent. För måttet på kärninflationen, KPIF-XE, var prisökningen 3,1 procent, en liten uppgång från 3,0 procent föregående månad.
Rimligtvis bör inte för stort fokus läggas på den låga KPI-siffran, då differensen mellan denna och KPIF beror på lägre marknadsräntor i sig. En mer detaljerad bild av prisläget ges av den ordinarie mätningen som publiceras på onsdag.
Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande till torsdagens beslut att konjunkturutsikterna ser något svagare ut än vid förra prognosen. Direktionen bedömer att det är mer sannolikt att inflationen blir lägre är högre, jämfört med prognosen i mars, där inflationsbanan var något stigande under resten av året för att nå två procent för KPIF strax efter årsskiftet. Direktionens syn på handelshindren är att de kan dämpa inflationen i Europa på grund av minskad efterfrågan. Det kan däremot bidra positivt på priserna ifall en mer protektionistisk hållning tas av Europa, enligt pressmeddelandet.
Den amerikanska motsvarigheten Federal Reserve beslöt att hålla styrräntan på 4,5 procent. Det var tredje mötet i rad som styrräntan, som sänkts med en procentenhet sedan förra sommaren, behölls oförändrad. Centralbanken hänvisade i sitt pressmeddelande till att arbetslösheten stabiliserats på en låg nivå medan inflationen är något förhöjd. Kommittén gör bedömningen att riskerna för högre arbetslöshet såväl som högre inflation har ökat. Noterbart är att handelshindren inte nämndes i pressmeddelandet.
Från företagsrapporterna kan nämnas en stark kvartalsrapport från danska Novo Nordisk. Företaget ökade sin försäljning med 19 procent under årets första kvartal till 79 miljarder danska kronor. 56 procent av företagets försäljning skedde i USA. Rörelseresultatet landade på 38,8 miljarder danska kronor, vilket var en ökning med 22 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Aktien handlades trots detta ner 2,5 procent under veckan på Köpenhamnsbörsen.
Förra helgens stora nyhet var att Warren Buffett frånträder sin position som VD för investmentbolaget Berkshire Hathaway vid årsskiftet. Buffet rekommenderar att han efterträds av styrelsemedlemmen Greg Abel från Kanada. Under veckan kom tydliggörande att Warren Buffet planerar att behålla sin ordförandepost i styrelsen även efter årsskiftet, vilket lugnade marknaden något. Aktien handlades ner drygt fem procent på måndagen för att avsluta veckan knappt fem procent ner.