Centralbanksmöte i Klippiga bergen och kronkursen klarade av räntesänkningen
Riksbanken lämnade i tisdags det väntade beslutet att sänka styrräntan med 25 punkter till 3,5 procent. Detta är att jämföra med EU:s viktigaste styrränta på 4,25 procent och USA:s styrränta på 5,5 procent. Ändå är kronkursen mot euron oförändrad på 11,43 SEK per euro och kronkursen mot US-dollarn har faktiskt förbättrats med en dryg procent till 10,18 SEK per dollar.
Marknaden hade således prisat in räntesänkningen i kronkursen och även tagit höjd för en eventuell dubbelsänkning av Riksbanken. Så blev nu inte fallet, men Riksbanken kommunicerade att om dagens inflationsutsikter står sig under resten av året, kan det bli två eller tre ytterligare sänkningar före årsskiftet, vilket då skulle föra ner räntan till 3,00 eller 2,75 procent.
Stockholmsbörsen stängde veckan svagt uppåt och storbolagsindexet börjar återigen närma sig 1 000-nivån. Banksektorn gick initialt ner efter räntebeskedet med knappt två procent, men återhämtade sig under veckan. Annars har banksektorn återhämtat sig långsammare än andra index och ligger fortfarande ner 2,8 procent de senaste 30 dagarna. Totalt sett för året ligger ändå bankindexet upp tio procent och upp hela 25 procent de senaste tolv månaderna.
Några som klarat den senaste månadens turbulens väldigt bra är Warren Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway, som gjorde en uppmärksammad halvering av sitt innehav i Apple under det andra kvartalet. Aktien har stigit med nästan tio procent sedan de senaste två månadernas bottennotering den femte augusti och befinner sig på högstanivå och handlas strax över 450 US-dollar per aktie. Nästa innehavsrapport kommer visa ifall bolaget lyckades använda sin stora kassa för att köpa in sig till attraktiva kurser.
Stort fokus har legat på Federal Reserve, där både protokollet för deras möte i juli offentliggjorts och dess ordförande Jerome Powell hållit tal på centralbankens årliga tredagarskonferens i Jackson Hole, Wyoming i Klippiga bergen.
I juliprotokollet framhölls att de finansiella villkoren lättat något sedan det senaste mötet i form av lägre långa räntor samt stigande aktiekurser och ligger idag på en neutral nivå. Marknadens förväntningar på kommande räntesänkningar hade ökat något och låg mer i linje med Federal Reserves estimat. Vid tillfället för mötet förväntade sig marknaden en sänkning i september följt av ytterligare en sänkning under 2024 och ytterligare lättnader 2025. Intressant var även att utskottet förväntade sig en räntehöjning av den japanska centralbanken under året, vilket infriades direkt och utlöste enorma ras på Tokyobörsen.
I sitt tal i Jackson Hole målade Jerome Powell upp en långsiktig bild av det ekonomiska läget sedan nedstängningarna av ekonomierna under 2020 och 2021. Skälet till räntehöjningarna var att utjämna utbud och efterfrågan efter den initiala chocken av prisökningarna och en stram arbetsmarknad, som dessförinnan varit överhettad. Den nuvarande bedömningen är att arbetsmarknaden återigen kyls av efter en snabb återhämtning de senaste åren. Powells slutsats av en minskad risk för inflation och en ökad risk på arbetsmarknaden är att det är dags att ändra penningpolitiken.