Börsraset i Tokyo tog med sig börserna ner globalt men följdes av lättnadsrally
Börserna vände upp efter att det kommit lugnande besked gällande konjunkturen i USA och räntehöjningarna i Japan. Det svenska storbolagsindexet stängde upp 3,6 procent, medan det breda indexet gick upp hela 4,4 procent.
I USA gick det breda SP 500-indexet upp med 3,75 procent och NASDAQ 100 gick upp med 6,1 procent. Värt att tänka på är då att samtliga indexen öppnade kraftigt ned på måndagen efter den historiska handelsdagen på den japanska börsen.
Det var i mitten av förra veckan som Japans centralbank Bank of Japan beslutade att höja styrräntan för andra gången sedan mars i år, denna gång från 0,1 procent till 0,25 procent. Detta mot bakgrund av att inflationen i landen tagit fart under 2022 och legat i intervallet mellan 2,5 och fyra procent sedan dess. På valutamarknaden började yenkursen stiga mot dollarn redan i början av juli och i mitten av denna vecka hade kursen stigit med elva procent.
Detta i kombination med förra veckans kursras, efter svaga makrodata i USA, skapade grunden för ett av tidernas största ras på Tokyobörsen, där Nikkei 225-indexet föll med 12,4 procent på måndagen jämfört med fredagens stängning. Bank of Japan beslutade därför på onsdagen att gå ut med ett uttalande att eventuella räntehöjningar skulle ta marknadens stabilitet i beaktande. Detta lugnade marknaden som länge använt japanska banker för billig finansiering till investeringar i värdepapper och obligationer.
På makroområdet har det kommit arbetsmarknadsdata från USA. Det var det amerikanska Department of Labor, vars veckovisa statistik på antalet ansökande om arbetslöshetsersättning förra veckan steg kraftigt från 235 000 till 249 000, vilket var klart högre än de förväntade 236 000 och bidrog till börsoron.
Nu rapporterades att den preliminära mätningen för följande vecka sjönk antalet tillbaka till 233 000, vilket var lägre än de förväntade 240 000 ansökningarna. Det totala antalet utestående ersättningsansökningar låg under juli på 1 875 000 motsvarande 1,2 procent av försäkringskollektivet, vilket är den högsta nivån sedan slutet av 2021.
Avslutningsvis så har det geopolitiska läget försämrats i och med Ukrainas anfall innanför den ryska gränsen och Irans förestående attack mot Israel. På söndagskvällen kom en rapport från israelisk underrättelsetjänst att Irans attack kan komma inom de närmaste dagarna, vilket riskerar att eskalera konflikten länderna emellan.