Börsrallyt fortsätter när de amerikanska handelsavtalen börjar ta form

Vecka 20 2025
De positiva tongångarna på börsen fortsätter. Stockholmsbörsen stängde förra veckan svagt upp för året. Det breda Europaindexet STOXX 600 är upp 7,5 procent för året, medan det breda amerikanska indexet S&P 500 är upp tio procent för året. Det amerikanska indexet har stigit 17,4 procent sedan botten den nionde april.
En del av uppgångarna kan förklaras med minskad oro för ett utbrett handelskrig mellan USA och deras viktigaste handelspartners. I förra veckan slöts ett första avtal mellan USA och Storbritannien. Avtalet ska enligt Vita huset ge bägge länder tillträde till motpartens marknader och jämna ut förutsättningarna för amerikanska tillverkare. Detta följdes av förra helgens avtal mellan USA och Kina där länderna kom överens att sänka sina tullar under en 90-dagarsperiod till 30 procent respektive 10 procent.
På makroområdet har det kommit mätningar av konsumentprisindex och producentprisindex från USA. Det breda KPI steg med 0,2 procent mellan mars och april, vilket innebär en ökning med 2,3 procent på årsbasis, en tiondels procentenhet lägre än förväntat. Detta var tredje månaden i rad som indexet sjönk. Framför allt var det boendekostnader och energipriser som steg, medan matpriserna föll under månaden. Måttet på kärninflationen steg 2,8 procent på årsbasis, vilket var i linje med förväntningarna och oförändrat från föregående månad.
De amerikanska producentpriserna, som är extra intressanta mot bakgrund av handelshindren, sjönk med en halv procent under april, vilket var första negativa månaden sedan oktober 2023. Det var priserna inom tjänstesektorn som bidrog till de fallande priserna. Nedgången på 0,7 procent för april var den största nedgången sedan indexet startades 2009. Bakomliggande till nedgången var fallande marginaler för återförsäljare till slutkonsument.
På hemmaplan har Riksbanken publicerat protokollet från det senaste räntebeslutet den sjunde maj. I protokollet kan läsas att situationen kring handelshindren lugnat ner sig och att det finns förväntningar från marknaden att de blir lägre än befarat. Dock skriver Riksbanken att många bedömare tror att handelspolitiken kommer leda till lägre tillväxt och högre inflation i amerikansk ekonomi.
Gällande inflationen så förklaras uppgången i inledningen av året fortsatt av övergående faktorer och att oroligheten över handelshindren bidrar negativt till inflationen. Det finns dock faktorer som kan bidra till en högre inflation framöver, enligt Riksbankens bedömning. Gällande kronkursen så noteras en välkommen förstärkning på två procent, mätt i kronindex (KIX), sedan det senaste mötet, vilket enligt riksbankschefen minskar risken att inflationen hamnar över målet.