Återhämtningen fortsatte på börsen och positiva inflationsdata från USA och Sverige
Veckan dominerades av inflationsdata från flera länder inklusive Sverige och USA. Framför allt de amerikanska siffrorna kan få stor betydelse för det kommande räntebeskedet i september. I Sverige väntar vi på tisdagens räntebesked, där den stora frågan är om det blir en sänkning med 25 eller 50 punkter.
På börserna fortsatte den uppåtgående trenden efter turbulensen efter månadsskiftet. Denamerikanska börsen har redan tagit ikapp hela nedgången på åtta procent och även Stockholmsbörsen uppvisar en tydlig V-formad återhämtning. I Sverige stängde OMX30-indexet upp 2,8 procent samt det breda OMX SPI upp 2,3 procent och i USA gick det breda P 500-indexet upp 3,8 procent, medan NASDAQ 100 steg med hela 5,2 procent.
De svenska inflationsdata i form av KPI-mätningar från SCB visade ingen förändring på årsbasis för juli månad jämfört med månaden innan, då prisökningarna låg kvar på 2,6 procent, vilket var lägre än det förväntade 2,8 procent. Riksbankens målvariabel KPIF steg på årsbasis från 1,3 procent i juni till 1,7 procent i juli, fortsatt lägre än målet på två procent. Måttet på kärninflationen, KPIF-XE, låg på 2,2 procent på årsbasis. Det är i första hand boendekostnader som driver på konsumentprisindex, enligt SCB:s mätning.
I USA framträder ett trendbrott där konsumentprisindex sjönk för fjärde månaden i följd, efter att de senaste tolv månaderna pendlat upp och ner i ett intervall mellan tre och fyra procent. Juli månads mätning landade på 2,9 procent, vilket är den lägsta siffran sedan mars 2021. Med inflationen till synes under kontroll så har fokus skiftat mot arbetsmarknaden i USA, där det kommit motstridiga data de senaste veckorna, vilket har orsakat osäkerhet över konjunkturen i landet.
I Sverige kom det under veckan arbetslöshetsstatistik från Arbetsförmedlingen. Denna månatliga mätning, som regelbundet uppvisar lägre tal än SCB:s intervjuer, visade att 6,8 procent av arbetskraften, motsvarande drygt 355 000 personer, var inskrivna på arbetsförmedlingen i juli, vilket är 0,5 procentenheter mer än samma månad förra året. Detta är att jämföra med motsvarande siffra i juni från SCB, som visade en arbetslöshet på 9,4 procent. Nästa mätning från SCB kommer på tisdag kommande vecka.
På Stockholmsbörsen så har nu i stort sett alla OMX30-bolag lämnat sina halvårsrapporter. Börsveckan har präglats av konkurshotet mot Oscar Properties, som enligt det senaste beskedet tillfälligt avvärjts samt avnoteringen av SAS-aktien i samband med en rekonstruktion där bland andra Air France går in som huvudägare i bolaget. Övertagandet har dock lämnat aktieägarna, inkluderat svenska staten, lottlösa.